سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کشف اسرارآمیز مجسمه آپولون در نوار غزه

 

 

باستان‌شناسان از کشفی تازه حیرت‌زده شده‌اند. مجسمه‌‌ای برنزی و سالم از آپولون در ساحل غزه پیدا شده که بیش از دو هزار سال قدمت دارد. هنوز روشن نیست پیکره اسطوره یونانی "خدای خورشید" برای چه در این منطقه بوده است.

آپولون کشف شده در ساحل غزه

آپولون کشف شده در ساحل غزه

مجمسه‌ای 500 کیلویی از آپولون (خدای خورشید و موسیقی) در نوار غزه به دست آمده که حیرت باستان‌شناسان را برانگیخته است. یک استاد تاریخ دانشگاه اورشلیم، این مجسمه را بی‌‌بدیل توصیف می‌کند و می‌گوید: «قیمتی نمی‌توان بر آن گذاشت. مثل آن است که کسی بپرسد نقاشی مونالیزا چقدر قیمت دارد.»

طبق برآورد کارشناسان، این مجسمه باید به قرن یکم قبل از میلاد تعلق داشته باشد. چنانچه اصل بودن مجسمه ثابت شود، می‌توان گفت که کشفی خیره‌کننده در باستان‌شناسی صورت گرفته است.

به ندرت پیش آمده که یک اثر برنزی از عهد عتیق، اینقدر سالم مانده باشد، زیرا این فلز برای مدتی چنین طولانی، دوام و عمر ندارد.

البته این مجسمه هنوز از جنبه کارشناسی بررسی دقیق نشده و ارزیابی‌ها و اظهارنظرها بر اساس تصاویر آن صورت گرفته‌اند. ماجرای کشف آن نیز کاملا روشن و قانع‌کننده نیست.

ماجرا به این قرار است که یک ماهیگیر فلسطینی به نام جودت غراب این مجسمه را در ماه اوت سال 2013 و حدود صد متر دورتر از ساحل و جایی نسبتا نزدیک به مرز مصر و غزه می‌یابد.

غراب در وهله نخست خیال می‌کند که مجسمه یک جنازه است. اما چهار ساعت طول می‌کشد تا او با کمک بستگان و اطرافیانش، این «جنازه» را از آب بیرون بیاورند.

پانتنون در آتن: آپولون (خدای خورشید) در میان پوزئیدون (خدای آب‌ها و دریاها) و آرتمیس (الهه‌ی بکارت و حاصلخیزی و مظهر پاکدامنی)

پانتنون در آتن: آپولون (خدای خورشید) در میان پوزئیدون (خدای آب‌ها و دریاها) و آرتمیس (الهه‌ی بکارت و حاصلخیزی و مظهر پاکدامنی)

حراج آپولون به نیم میلیون دلار

غراب یک انگشت مجسمه را می‌برد تا جنس فلز آن را به یک کارشناس نشان دهد. کمی بعد، یک انگشت دیگر مجسمه هم برای ذوب کردن فلز بریده می‌شود. «خدای خورشید» سپس سر از سایت «Ebay » در می‌آورد؛ با قیمت پیشنهادی 500 هزار دلار!

با فاش شدن موضوع، تشکیلات حماس در نوار غزه مجسمه را ضبط کرد. قرار شد که پس از روشن شدن جوانب ماجرا، مجسمه به معرض دید عمومی گذاشته شود. البته به غراب ماهیگیر هم پاداش مناسبی دادند.

این مجسمه هم اینک در وزارت جهانگردی غزه نگاهداری می‌شود.

برای کارشناسان جای تردید است که آپولونی به این سالمی، حقیقتا در کف دریا پیدا شده باشد. ژان میشل تاراژن می‌گوید، این مجسمه احتمالا در خشکی پیدا شده وگرنه باید پوشیده از جلبک‌های دریایی می‌بود.

اگر معلوم شود که این مجسمه جعلی نیست، می‌توان امیدوار بود که آثار دیگری در منطقه کشف شوند. استاد آکادمی باستانشناسی اورشلیم می‌گوید: احتمالا این مجسمه در یک قصر یا یک معبد قرار داشته و اگر معبدی در کار بوده باشد، باید روی یافتن آثارعتیق دیگر حساب کنیم.